Met een camper trekken door Schotland.

 

Ga direct naar:

Met een Camper, of motorhome, op stap gaan in Schotland, geeft je de maximale vrijheid met optimale luxe. Alles bij de hand, en iedere dag een andere plek (als je dat wilt). Schotland is uitstekend geschikt om met een camper te verkennen. Het land is groot genoeg, er valt genoeg te rijden en te zien. Er zijn niet veel campings die ingericht zijn om campers te ontvangen. Zie daarvoor het overzicht dat wij hier op de site hebben gezet. Ook erg leuk is het kamperen in de vrije natuur wat in Schotland is toegestaan.


Voor het eerst met camper op pad in Schotland?

Het is heerlijk om met een camper door schotland te trekken, maar er zijn weinig camperplaatsen en al helemaal niet met voorzieningen, zoals je dat in Frankrijk en Duitsland ziet. Hoe je dat dan doet? Dat ligt er een beetje aan wat voor camper je (gehuurd) hebt, maar even in het algemeen:


Electriciteit vind je alleen op een camping. De meeste campers hebben een 'huishoud'accu, die je van electriciteit (12V) voorziet als je niet op een camping staat. Daar kun je niet alles op doen, maar het licht brandt wel degelijk.  Tegenwoordig zijn er ook campings die voor hun officiele poort/slagboom camperplaatsen hebben of plekken voor mensen die laat arriveren. Daar kun je gaan staan en dan de volgende dag afrekenen. Sommige zijn zelfs met stroom. Je kunt soms ook bij Touristinfokantoren staan als je even vraagt of dat ok is. Daar zijn ook vaak openbare toiletten in de buurt.

Openbare toiletten heb je erg veel in Schotland en de meesten zijn goed schoon. Je vindt ze Niet alleen bij (de grote) tankstations aan doorgaande wegen, maar juist vaak ook in de kleine dorpjes. Verder zal je camper toch wel uitgerust zijn met een cassettetoilet. Die kun je weer leeggooien als je weer op een camping staat.
Voor wat betreft water: gebruiken eigenlijk altijd flessenwater voor eten/drinken en water uit de watertank van de camper voor zaken als afwas/ wassen etc.

Meer weten?

De camper en de Nederlandse wet.
Wanneer je op vakantie gaat naar Schotland, zal alles in eerste instantie moeten voldoen aan de Nederlandse wet.
Denk aan papieren, verzekering, rijbewijs, uitvoering van de camper, etc.
Later beschrijven we (onderaan dit artikel) nog de specifieke toevoegingen m.b.t. de Britse wetgeving.

Kentekenplaten op de camper.
Iedere geregistreerde Nederlandse vrachtwagen, auto of motor,en natuutlijk ook de camper, heeft een kentekenplaat. De Nederlandse kentekenplaat is geel en heeft een zwart kader en een blauw vlak met hierin het EU-symbool en het NL-teken. Vanaf 1 september 2003 is deze kentekenplaat ook voor aanhangwagens met een maximaal toegestane massa van meer dan 750 kg verplicht. Aanhangwagens, caravans en ander getrokken materieel die beladen minder wegen dan 751 kg, hebben een witte kentekenplaat. Iedere plaat heeft een unieke code, echtheidskenmerken. Samen met de gecontroleerde afgifte van de kentekenplaat wordt fraude teruggedrongen.
De nieuwe kentekenplaat voor voertuigen is voorzien van het EU-symbool met daarin het NL-teken opgenomen in de folie. De afmeting en de kleur van de achtergrond zijn niet gewijzigd. De afmeting blijft 52 bij 11 centimeter. Per voertuig mogen niet meer dan twee kentekenplaten verstrekt worden. De kentekenplaten moeten volledig zichtbaar zijn. Er mogen dus geen koppelingen (trekhaken) of andere zaken het vrije zicht op de plaat belemmeren.

De witte kentekenplaat voor getrokken materieel zoals aanhangwagens, caravans en fietsdragers heeft geen EU-symbool en NL-teken. Deze kentekenplaat kan onbeperkt worden geleverd. Bij afgifte moet het kentekenbewijs van het (trekkende) voertuig worden getoond. Na 1 september 2003 moet al het getrokken materieel zijn voorzien van de nieuwe witte kentekenplaten.


Welke papieren neem ik mee naar Schotland?
Belangrijk is, dat u het geldige kentekenbewijs bij uw camper meeneemt. Laat het Overschrijvingsbewijs thuis bij de waardepapieren. Als u voor uw caravan inmiddels een eigen kentekenbewijs heeft ontvangen, dan gelden deze verplichtingen ook voor uw caravan. Vergeet ook uw geldige (ondertekende) groene verzekeringskaart niet.
Natuurlijk ook voor ieder persoon een geldig paspoort of identiteitskaart. Denk eraan dat de kleintjes zijn bijgeschreven op het paspoort!!!
Verder moet je rekenen op wat papierwerk als je een huisdier wil meenemen.
Kijk HIER om m.b.t. het meenemen van huisdieren naar Schotland.


Unieke samenwerking.

Dankzij de unieke samenwerking met TravelHome Campervakanties kunt u via onze website een camper huren in Nederland of in Groot Brittannië. TravelHome heeft voor iedere wens een oplossing op gebied van Camperverhuur.

 


Op Campercontact.nl kun je heerlijk rondsnuffelen en de beschikbare camperplaatsen, campervriendelijke campings of alleen de overnachtingplaatsen gedetailleerd on-line bekijken. Helaas staan hier geen Schotse plaatsen bij. Op Info-Scotland.nl zijn deze wel bekent.
 
 
Op Camperleven.nl is veel informatie te vinden over het bezitten van een camper. Van aanschaf, tot belastingwetgeving, van toiletadditief tot het bouwen van een zeer veilige camper ledikant voor de baby in de alkoof u vindt het allemaal bij Camperleven.nl
 

Op de Engelse site motorcaravaning.co.uk is werkelijk alles te vinden dat te maken heeft met kamperen met een camper in Engeland. Ook op deze site zeer veel achtergrond informatie over het gebruik van een camper en over de vele mooie camping-places in Engeland en Schotland.
 

Camping overzicht

Met behulp van de tool GOOGLE-MAP hebben we de ons bekende campings voor jou op de kaart van Schotland gezet. Wij zijn ons bewust dat deze opsomming niet compleet zal zijn. Daarom willen we je vragen ons informatie te sturen van de camping die jij wel kent, maar niet bij ons staat aangegeven.

Enig uitleg bij gebruik van GOOGLE-MAP:
Rechts op het scherm zie je de namen van de campings. Op de kaart staan de campings aangegeven. Bij iedere camping hebben we de site opgenomen waar meer informatie over de camping te vinden is.

M.b.v. de 'controls' aan de linkerkant kan je in- of uitzoomen op de landkaart. Rechtsboven op de kaart kan je het landschap van de kaart in beeld brengen. Ik moet eerlijk zeggen dat de andere weergaves niet echt duidelijker zullen zijn dan de gewone landkaart. Probeer het maar eens.
We hebben de kaarten opgesplitst per regio (county) zodat het een beetje overzichtelijker is geworden.

Naar het overzicht


 

Maak online een paklijst en vakantie checklist in één!
 

Inpakken voor een vakantie of een reis; we kennen het allemaal. Veel mensen maken voordat ze op vakantie gaan een vakantielijstje met alles wat ze willen meenemen op vakantie. Op de site Inpaklijst.nl maakt u gemakkelijk en gratis uw eigen vakantie paklijst met een vakantie checklist, die past bij uw vakantie en reisgezelschap. Op deze vakantiechecklist site staat alles waar u aan moet denken voordat u vertrekt en de paklijst is een handig lijstje voor uw bagage.

Als je eenmaal onderweg bent is het altijd handig om enig informatie mee te nemen m.b.t. de Schotse campings. Er zijn enkele handige boeken op de markt, o.a. te koop bij Bol.com die je eigenlijk bij je MOET hebben wil je niet uren bezig zijn om een camping of een andere locatie te zoeken.
Hieronder een (kleine) selectie aan boeken die uitstekend geschikt zijn.

Paragraaf lijn
 

Select Your language
 
 Dutch     English   
Active: Dutch

DFDS Overtocht

Stena Line