Een camper aanschaffen.

Mocht je nog geen camper in bezit hebben, en je wilt er één gaan aanschaffen, dan is er een hele weg te gaan om een camper te vinden die bij je past. Dit qua grote en natuurlijk ook qua budget. Laat je goed informeren. Ga kijken bij (grote) handelaren en bezoek relevante campersites.

Als je enigszins een idee hebt welke type camper je zoekt, of je wilt gewoon eens bekijken welke campers op dit moment (tweedehands) te koop staan, dan raden we je aan om eens op Marktplaats.nl  te gaan kijken. Daar staan zeer veel campers te koop tegen zeer schappelijke prijzen. Het is in ieder geval een goed startpunt om ideeën op te doen. Ook staan er veel accessoires te koop voor het geval je al een camper bezit.
 
Op de website Camperleven.nl staan, naast de vele tips m.b.t. het onderhoud en beheer van een camper ook meer dan 450 campers te koop. Ook op deze site adviseren wij u om eens rustig door te 'snuffelen' om ideeën op te doen.


Vanaf het moment dat je het kentekenbewijs van een camper op je naam zet, ben je motorrijtuigenbelastingplichtig. Het maakt daarbij niet uit of de camper gebruik maakt van de openbare weg of alleen van privé-terrein.

Voor campers zijn er drie typen voor (gedeeltelijke) vrijstelling op de motorrijtuigen- belasting mogelijk;

NOTE: Zolang het verzoek voor de (gedeeltelijke) vrijstelling in behandeling is, moet de (volledige) belasting voor de camper worden betaald. Dit bedrag wordt na de aanvraag verrekend.


25 jaar of ouder
Ga er niet vanuit dat alles automatisch met de Belastingdienst geregeld wordt.
Wanneer je van mening bent dat je van deze "oldtimer" regeling gebruik kunt maken, moet je een schriftelijk verzoek indienen bij de Belastingdienst/Centrale administratie, waarin je aantoont dat de camper inderdaad 25 jaar of ouder is. Stuur hiervoor een kopie mee van het (buitenlandse) kentekenbewijs, het keuringsrapport of een ander bewijsstuk.


Kwarttarief
Voor campers die particulier worden gebruik, bestaat er het kwarttarief.
Kwarttarief houdt in dat je over een periode van 4 aaneensluitende tijdvakken (1 jaar) maar een tijdvak hoeft te betalen.
Bij zowel het kwarttarief als het halftarief moet het verschuldigde bedrag aan motorrijtuigenbelasting, in een keer worden voldaan bovendien kan je geen gebruikmaken van een maandelijkse automatische incasso.


Halftarief
Voor campers die bedrijfsmatig worden verhuurd, bestaat er een bijzondere tarief het halftarief. Halftarief wil zeggen dat er over een periode van 4 aaneensluitende tijdvakken (1 jaar) maar 2 tijdvakken moeten worden betaald.

Hoeveel te betalen?

Om een indicatie te krijgen van de hoogte van de motorrijtuigenbelasting, klik dan hier !
Selecteer vervolgens "kampeerauto", de provincie waar je woont, het brandstof type van de motor, de gewichtsklasse en of de camper al dan niet bedrijfsmatig wordt verhuurd.

NOTE: De aantekening 'kampeerauto' op het kentekenbewijs deel I is niet voldoende om in aanmerking te komen voor het bijzondere tarief. De camper moet ook voldoen aan een aantal eisen aan ombouw en inrichting. Wanneer je in aanmerking wilt komen voor het kwart- of halftarief kunt je:

  • contact opnemen met de Belastingdienst/Centrale administratie: 0800-0749; of
  • het formulier 'Verzoek motorrijtuigenbelasting (gedeeltelijke) vrijstelling' insturen.

 

Paragraaf lijn
 

Select Your language
 
 Dutch     English   
Active: Dutch

DFDS Overtocht

Stena Line