Een hond (of ander huisdier) meenemen naar Schotland.


Invoerregels & douane bepalingen

Voor heel veel hondenbezitters is het opheffen van de quarantaine regeling voor Groot-Brittannië heel goed nieuws. Na jarenlang gezeur zijn de Britten gezwicht voor het economisch belang dat zij hebben bij alle buitenlandse toeristen die graag met hun hond naar Engeland willen. Dat zijn er namelijk heel veel. En, ook niet onbelangrijk, de Britten zelf die met hun hond op vakantie naar Europa wilden en vervolgens het land niet meer in konden zonder hun hond 6 maanden in afzondering op te laten sluiten. Om toch ook allerlei ziektes op hun eiland onder controle te houden, ontwikkelden zij het Pet Travel Scheme. Kortweg PETS genoemd.

En, alhoewel Groot-Brittannië een EU land is hebben zij nog steeds hun eigen regels. Ok, de procedure duurt, als je voor de eerste keer gaat, lang maar je kunt je hond nu in ieder geval meenemen. Als je iedere voorgeschreven periode op tijd een nieuwe rabiësinenting haalt, geldt de lange wachttijd van 6 maanden niet meer voor nieuwe bezoeken aan Engeland.

Je moet even weten hoe het werkt en ongeveer 9 maanden van tevoren beginnen met regelen. Maar het isniet ingewikkeld als je weet waar je aan moet denken.
We zetten het hier voor je op een rijtje.

Als je een pup jonger dan 3 maanden mee wilt nemen, hou dan maar op met lezen want dat mag niet. En de Dangerous Dogs Act 1991 verbiedt 4 rastypes: de Pit Bull Terriër, de Japanse Tosa, de Dogo Argentino en de Fila Brasileiro.

Pit Bull Terriër Japanse Tosa Dogo Argentino Fila Brasileiro

   
    

In Engeland /Schotland spreekt men van 'types' in dit geval. Dat betekent dat alle honden die (uiterlijke) kenmerken vertonen van deze honden in de gevarenzone zitten. De verschillende rasnamen die baasjes misschien hanteren gelden in Engeland / Schotland niet. En ze zijn hierop bijzonder streng. Dus baasjes van dit type honden raden wij aan het zekere voor het onzekere te nemen.
Doe het niet!
Wil je de officiële mening van de overheid weten, lees dan hier hun speciale infosite.

Verder moet je aan een aantal voorwaarden voldoen: je hond moet een microchip als identificatie hebben, een prik krijgen tegen rabiës, zijn bloed laten testen op voldoende antilichamen, behandeld worden tegen teken en wormen en met een officieel goedgekeurde route en luchtvaart- of ferrymaatschappij het land in reizen.

Als je nog volgens de oude procedure PETS documenten hebt aangevraagd zijn deze geldig tot de hierop vermelde geldigheidsdatum en moeten zijn uitgegeven voor 30 september 2004. Certificaten die na deze datum zijn uitgegeven zijn niet meer geldig. Kijk voor het reizen met de PETS documenten nog even voor deze procedure op: www.defra.gov.uk
Vanaf januari 2012 worden de regels aangescherpt. Gelukkig is er een flyer beschikbaar waarin alles duidelijk staat vermeld.
U kunt deze HIER downloaden.

 

De procedure stap voor stap:

Zorg voor een microchip
Voordat je verder gaat met de volgende stappen moet je hond gechipt worden, zodat hij op de officiële manier geïdentificeerd kan worden.

Er is geen specifiek type of merk vereist maar de in Europa gebruikte ISO (International Standards Organisation) Standaard microchips (11784 of Annex A ISO Standard 11785) leveren in ieder geval geen problemen op. Heb je niet zo'n chip, moet je zelf voor een apparaat zorgen dat de chip kan lezen.

De plaatsing van de chip moet gedaan worden voordat je hond de rabiësinenting krijgt en de bloedtest wordt gedaan. Heeft je hond al wel een rabiësprik of bloedtest gehad zonder chip moet dat dus opnieuw gebeuren. Op alle documenten voor je hond moet namelijk het nummer van de chip staan, anders zijn ze niet geldig (zie ook verderop bij 'reisdocumenten').
 

 1. Type microchip
 2. Plaatsing van de chip

De rabiësinenting

Na de chip komt de rabiësprik. Bij de inenting moet natuurlijk de gebruiksaanwijzing van de fabrikant in acht worden genomen. En, heel belangrijk, je dierenarts moet het chipnummer van je hond vermelden bij de gegevens over de prik.

Vervolg inentingen of boosters zijn geldig vanaf de datum dat ze zijn toegediend. Mits ze natuurlijk binnen de door de fabrikant voorgeschreven termijn zijn gegeven. Het is dus niet meer verplicht je hond ieder jaar te laten inenten. Als je dierenarts een vaccin gebruikt dat langer geldig is (bijvoorbeeld 3 jaar) is dit dus ook toegestaan. Het is belangrijk dat de dierenarts de geldigheidsdatum van het vaccin (en de datum van hervaccinatie) goed in het paspoort vermeldt. Dit is niet alleen belangrijk voor Engeland maar ook voor alle andere landen waar je naartoe zou willen.

Vaccinatie gegevens

Als je hond is ingeënt, check dan dat je dierenarts de onderstaande gegevens correct en volledig invult in het paspoort en op de gezondheidsverklaring voor de landen die dat vereisen.

 1. Geboortedatum en leeftijd
 2. Nummer van de microchip, datum van plaatsing en de locatie van de chip op het lichaam van je hond
 3. Datum van vaccinatie (met geldigheidsduur en hervaccinatie datum)
 4. Productnaam van het vaccin
 5. serienummer van het vaccin
   

hervaccinatie (boosters)

Nadat de rabiësprik is gegeven en je hond een positieve uitslag op de bloedtest heeft is het noodzakelijk dat je hond de nieuwe rabiësprikken op tijd krijgt. Als je te laat bent moet de bloedtest namelijk opnieuw. Ook de 6 maanden wachttijd die volgt op de bloedtest (zie hieronder) moet dan weer in acht genomen worden. En daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Je kunt alle ellende voorkomen door altijd op tijd te zijn voor je prik. Om je hierbij te helpen hebben wij een handige service voor je: de PrikAlert.
Klik HIER om er meer over te lezen.
 

De bloedtest

Na de rabiësprik komt de bloedtest. Bij deze test wordt vastgesteld dat het bloed het voorgeschreven niveau antilichamen tegen rabiës heeft.
Je dierenarts neemt een bloedmonster en stuurt dit naar een officieel goedgekeurd laboratorium. Op het aanvraagformulier van de bloedtest moeten alle gegevens over je hond en de datum van de microchip en de bloedafname ook weer volledig worden ingevuld voor rechtsgeldigheid.

Elke fabrikant van rabiësvaccins adviseert in de bijsluiter over de periode die moet zitten tussen het toedienen van de prik en het testen van het bloed. Doorgaans staat hier een maand voor. Maar iedere hond reageert anders op het aanmaken van antilichamen. Als de test niet positief is moet'ie over. En moet je opnieuw betalen. Bovendien kan het handig zijn (als je de tijd hebt) om 120 dagen in acht te nemen. Want als je met je hond naar Noorwegen of Zweden zou willen mag de bloedtest pas 120 dagen na de prik gedaan worden. Zo maak je je bloedtest ook direct geldig voor deze landen.

De test moet gedaan worden door een officieel goedgekeurd laboratorium. Je dierenarts weet wel welk laboratorium hij moet kiezen maar de doorlooptijd van de test en de prijs van de test kunnen per laboratorium verschillen. Een normale doorlooptijd is ongeveer 4 weken. En een normale prijs is ongeveer 60 euro. Dit is alleen de laboratoriumtest, deze prijs is dus exclusief de afname van het bloed door je dierenarts. Je hoeft niet zelf contact op te nemen met het laboratorium want dat doet je dierenarts voor je. Maar wil je weten welke laboratoria goedgekeurd zijn kijk dan even hier.

Een positief resultaat geeft aan dat de rabiës antilichaam titer bij je hond is 0.5 IU/ml. Je krijgt van je dierenarts het originele exemplaar van de bloedtest. Check of alle gegevens van je hond en de chip op dit formulier staan. Alle gegevens over de bloedtest moeten ook worden overgenomen in het paspoort van je hond. Als de titer lager uitvalt dan de voorschriften moet de test helaas opnieuw. Het kan zijn dat je dierenarts je adviseert om je hond hiervoor ook een rabiësbooster te geven. Dit wordt veelal aangeraden bij jonge honden. Maar spreek hierover met je dierenarts, want een booster is echt niet in alle gevallen nodig.

Na de bloedtest moet je hond 6 maanden wachten voordat hij de Engelse grens over mag. Dit wordt gedaan om er echt helemaal zeker van te zijn dat je hond niet alsnog rabiës krijgt. Deze termijn begint na een positieve uitslag van de bloedtest pas. Dus als de test negatief uitpakt start de 6 maanden termijn vanaf de datum dat de dierenarts het bloedmonster nam dat wel een positieve uitslag gaf. Deze wachttijd lijkt overdreven, maar de Britten zijn al eeuwen bezig om rabiës uit te roeien. En dan wordt je als eilandbewoner natuurlijk wel voorzichtig ! Overigens hoef je deze wachttijd maar eenmaal in acht te nemen als je je hond iedere keer op tijd laat inenten tegen rabiës.

 • Wanneer is de bloedtest?
 • Waar wordt het bloed getest?
 • Bloedtest resultaat
 • 6 maanden wachttijd

 


Volledige documentatie.

Je bent als baasje zelf verantwoordelijk voor alle correcte informatie op je documenten, niet je dierenarts. Dus check alles zelf goed !
Allereerst heb je natuurlijk een geldig EU hondenpaspoort nodig. Hierin staan alle gegevens over je hond, de microchip, alle gegevens over de rabiësvaccinaties, de bloedtest en de behandeling tegen teken en wormen (zie hieronder). Voor invoer in Engeland is je paspoort dus altijd pas geldig na de 6 maanden wachttijd na de positieve bloedtest.

Behandeling tegen teken en wormen.

Vervolgens is een wormkuur tegen lintworm en een anti-tekenbehandeling noodzakelijk. Dit moet tussen 24 en 48 uur voordat je incheckt bij je transportmaatschappij door je dierenarts uitgevoerd worden. Zelf doen mag niet. Want ook hier moet je dierenarts de datum invullen en afstempelen in je paspoort. Hou je hieraan want anders is het niet geldig.  Let bij deze termijn wel goed op, want als je er vanuit Nederland langer dan 24-48 uur over doet om je hond door de bevoegde autoriteiten te laten checken (transportmaatschappij/grens), is deze behandeling niet meer geldig en moet je het in België of Frankrijk opnieuw laten doen. De antiworm en tekenbehandeling moet iedere keer herhaald worden bij grensovergang naar Engeland.

Je hond wordt behandeld tegen de lintworm Echinococcus multilocularis met medicatie waarvan de actieve stof praziquantel moet zijn. De anti tekenbehandeling moet gebeuren met een middel dat (in Nederland) geregistreerd staat voor de behandeling van teken. Een tekenband is niet geldig.
Ook hier is het de verantwoordelijkheid van het baasje dat alle gegevens correct zijn ingevuld. Check daarom altijd of je dierenarts de volgende gegevens heeft vermeld.

In sectie VI & VII van het dierenpaspoort:

 • Medicatie
 1. Productnaam en fabrikant
 2. Datum en tijdstip van de behandeling
 3. Stempel en handtekening van je dierenarts

Route en transportmaatschappij.
Je hond mag alleen via een officieel goedgekeurde route en transportmaatschappij het land in. Of je nu per boot, vliegtuig of trein de grens over wil, het is noodzakelijk dat je met een goedgekeurde transportmaatschappij het land inkomt. Andere transportmaatschappijen zijn niet gekwalificeerd om de documenten van je hond goed te keuren. Er komen gelukkig steeds meer goedgekeurde transportmaatschappijen bij, bekijk hier de actuele lijst en contactgegevens van de maatschappijen.
Als je een van deze maatschappijen hebt uitgekozen, moet je wel altijd vooraf contact met ze opnemen om van hen te vernemen wat hun hondenbeleid is. De kosten voor je hond, het wel of niet uitlaten op het schip, wel of niet verplicht in de auto blijven en dergelijke, kunnen variëren. Zorg dus dat je dit van tevoren weet.

En tenslotte, de invoer van honden per eigen boot of eigen vliegtuig is verboden! Helaas.

 

Eurotunnel Le Shuttle
 

 


Ierland en de kanaaleilanden.
Tot voor kort mocht een hond alleen via Engeland worden ingevoerd. Maar een hond die ouder is dan 3 maanden mag nu ook direct naar Ierland reizen. Hiervoor gelden ongeveer dezelfde regels als voor Engeland. Je kunt hier alles over lezen op de website van de Ierse overheid: www.agriculture.gov.ie

Als je vragen hebt over het reizen naar Ierland kun je de Help-Line bellen: telefoon: +353 1 6072827 of emailen naar: pets@agriculture.gov.ie.

 

Als je naar de Kanaaleilanden wilt, kun je alleen met goedgekeurde transportmaatschappijen gaan (bijvoorbeeld van St.Malo naar Jersey). Je kan ook via Groot-Brittannië naar Jersey varen. Guernsey is ook mogelijk. Je moet bij boeking van de overtocht wel melden dat je je hond meebrengt. Voor beide eilanden gelden verder natuurlijk dezelfde voorwaarden als voor Groot-Brittannië. Ook hier geldt dat je even op bovenstaande website van Defra moet kijken welke vervoersmaatschappijen mogelijk zijn.

Tot zover de Engelse cursus 'Grensovergang'. Je bent nu klaar om met je hond in Schotland door de bossen en velden te gaan zwerven. Of heerlijk te gaan wandelen in Schotland. Het is de eerste keer wel een heel geregel, maar het is de moeite meer dan waard. Hou in ieder geval goed in de gaten wanneer je je rabiësprik weer moet halen, want dan hoef je het bloedtest gedeelte (en de zes maanden wachten) de volgende keer niet meer te doen.

Als je nog vragen hebt over de invoer naar Ierland, kun je bellen met de Pet Travel Scheme Helpline: telefoon: +44 (0)870 241 1710 (maandag - vrijdag) of emailen: helpline@defra.gsi.gov.uk.

Als je nog vragen hebt over de invoer naar Engeland, kun je bellen met de Pet Travel Scheme Helpline: telefoon: +44 (0)870 241 1710 (maandag - vrijdag: 8.30uur tot 17.00 uur Engelse tijd) of emailen: pets.helpline@defra.gsi.gov.uk.


Bron: DogsIncluded

 

Paragraaf lijn
 

Select Your language
 
 Dutch     English   
Active: Dutch

Stena Line