Reizen in Schotland met de trein
 

National Rail Network

Het National Rail netwerk ligt over geheel Groot-Brittannië verspreid en reikt tot in de verste hoekjes van het land. Bij www.nationalrail.co.uk is informatie te vinden over vertrektijden en vertragingen.

ScotRail

Op de site van Scotrail kun je via een kaart je route plannen. Een prachtige route is de reis van Edinburgh via Inverness naar Kyle of Lochalsh, met de bus naar Armadale (Skye), de ferry naar Mallaig en dan verder naar Glasgow. Een Travelcard voor 8 reisdagen (te gebruiken binnen 15 dagen) kost £ 130 (€195). Met een travelkaart kun je ook gebruik maken van een aantal busdiensten en sommige ferries.

Definities van verschillende treinkaartjes

'Open Single' of 'Open Return'
Open enkeltje of retourtje, eerste Klasse of Standaardklasse
'Single' (enkele reis):
Is alleen geldig op de datum die op het kaartje staat vermeld. Wanneer u de treinreis niet binnen die dag af kan maken, kunt u het kaartje gebruiken om de volgende dag verder te reizen, maar u dient wel voor 12.00u smiddags te vertrekken.
'Return' (retour):
Geldig voor de heen- en de terugreis op de datum vermeld op het kaartje en elke andere dag binnen een kalendermaand daarna. De prijs van een open retour is dubbel die van een enkele reis, tenzij anders staat aangegeven.


'Day Single' of 'Day Return'
Dagretour of 1-dags enkele reis, Eerste Klasse of Standaardklasse
Alleen geldig voor heen- en terugreis op de datum die op het kaartje wordt vermeld. De prijs van een retour is dubbel die van een enkele reis, tenzij anders staat aangegeven.


'Apex Return'
Apex retour - alleen Standaardklasse
Dit kaartje kan op iedere willekeurige dag van de week worden gebruikt. Het aantal plaatsen is beperkt en u moet het kaartje tenminste 7 dagen van te voren reserveren. Hij is geldig voor de heen- en terugreis, maar ALLEEN op de specifieke datum en trein die op het kaartje worden gezet ten tijde van de reservering. U kunt de reis niet onderbreken, behalve om over te stappen.


'Bargain Single' of 'Bargain Return'
Extra goedkope enkele reis of retour - alleen Standaardklasse
Geldig op GNER-treinen op iedere willekeurige dag, de terugreis kan plaatsvinden op iedere willekeurige dag binnen een kalendermaand (indien beschikbaar). U moet het kaartje 7 dagen van tevoren reserveren en als de datum en tijd van de reis eenmaal zijn opgegeven kunt u GEEN WIJZIGINGEN aanbrengen en krijgt u GEEN GELD TERUG. Geen gebruik van spoorkaarten of groepskorting mogelijk.


'Super Advance Return'
Superretour - alleen Standaardklasse
Deze kaartjes zijn verkrijgbaar voor bepaalde reizen en kunnen tot 18.00 u op de dag voor vertrek worden geboekt. Net als bij Apex-kaartjes moet de terugreis op hetzelfde moment worden gereserveerd als de heenreis. De kaartjes zijn ALLEEN verkrijgbaar voor specifieke diensten. Precieze informatie over beschikbare diensten dient u plaatselijk in te winnen bij het station. Bij Super Advance-kaartjes mag u een spoorkaart gebruiken als u die hebt, voor extra korting.

 


'Super Saver Return'
Supergoedkoop retour - alleen Standaardklasse
Met dit kaartje kunt u buiten de piekuren reizen, meestal van zondag tot donderdag en op zaterdag. Dit kaartje is echter niet geldig op zaterdagen in juli en augustus, op vrijdag na 02.30 u, voor reizen die vertrekken voor 02.30 u op dagen na een piekdag en op bepaalde andere dagen tijdens openbare feestperioden. Het kaartje is geldig voor de HEENREIS op de datum die op het kaartje staat vermeld en voor de TERUGREIS op de datum die op het kaartje staat vermeld of op elke andere dag buiten de piek binnen een kalendermaand daarna.


'Cheap Day Ticket'
Goedkope dagkaart - alleen Standaardklasse
Enkele reis: Als de prijs van de 'enkele reis' hetzelfde of goedkoper is dan de prijs van een 'Cheap Day Return', dan krijgt u een 'Cheap Day Return' voor de prijs van een CDR min 10 pence . Dit kaartje heeft dezelfde geldigheid als het overeenkomstige Cheap Day Return. Retour: Alleen geldig voor heen- en terugreis op de datum die op het kaartje staat vermeld. U kunt alleen buiten de piekuren reizen. Deze kaartjes zijn onderhevig aan de beperkingen die van toepassing zijn op het tarief. De terugreis moet worden begonnen voor 02.30 u de volgende ochtend.

 

Treinkaartjes kopen.

Kaartjes kunnen op de volgende manieren worden gekocht:

 
  • Op alle treinstations (enkele reis en retour)
  • on-line op www.thetrainline.com

Voorbereid in de trein.

 

Als u er serieus over nadenkt om met de trein door Schotland te reizen, dan is het misschien wel 

leuk om van te voren te zien wat er zo al valt te beleven op treingebied in Schotland. Er zijn enkele, zeer, leuke DVD's die u alles vertellen over treinreizen in Schotland. Zowel Michael Palin als de serie Rail Away hebben hier uitgebreid aandacht aan gegeven.
U vindt HIER meer informatie over deze dvd's.


Paragraaf lijn
 

Select Your language
 
 Dutch     English   
Active: Dutch

DFDS Overtocht

Overtochten