Het verkeer in Schotland

Reizen met de auto of motor in Groot-Britannië is net even iets anders dan in ons eigen land. In Schotland wordt aan de linkerkant van de weg gereden, de (voorrang)regels zijn net even iets anders en je mag er ook niet vanuitgaan dat je medeweggebruikers allemaal verzekerd zijn. Waar moet je op letten? Wat kan je vooraf thuis regelen? Op deze vragen proberen we op deze pagina antwoorden te geven.
De volgende onderwerpen komen aan bod:

Voor onderweg Tolwegen Parkeren
Enkele verkeersregels Maximale snelheden  Koplampen
Automobilisten organisaties Verkeersvoorschriften Rijden onder invloed 
Verzekering Ongelukken & hulpdiensten Gebruik mobiele telefoon

 

Documentatie voor onderweg

Een van de eerste vereiste wat je in Schotland altijd nodig hebt is een goede wegenkaart of een GPS Systeem zodat je altijd weet waar je bent en waar je heen gaat. In de toeristische gedeelte van de Highlands valt het allemaal wel mee, maar kom je meer in de afgelegen gebieden in het hoge noorden, dan is even verkeerd rijden gauw een enkele tientallen kilometers om. Een autoatlas van de AA is dan geen overbodige luxe. Deze is bij iedere grote tankstation in Schotland te verkrijgen, maar je kunt deze ook hier bestellen via Bol.com.

Paragraaf lijn


Tolwegen

In Groot-Brittannië zijn in principe geen tolwegen. Wel is er in januari 2004 een tolweg geopend in de buurt van Birmingham, om de drukke M6 te ontlasten. Tussen de afslagen 4 en 11a kan gekozen worden om dit drukke stuk weg te ontlopen door de tolvariant te kiezen. Kosten voor deze tolweg, die een afstand van 27 mijl beslaat, bedragen £5,30 voor een personen auto of £9,60 indien ook met een caravan of met een camper wordt gereden.

Voor sommige bruggen en tunnels geldt ook een tol. Wie snel op zijn bestemming wil zijn, gebruikt de 'motorway' (snelweg). Ook als u eenmaal in Schotland bent, worden de toeristische hoogtepunten u niet onthouden. De witbruine borden langs de wegen wijzen u op dichtbij gelegen attracties. Tevens kunt u bij de lokale Tourist Information Centres informeren naar lokale routes. Reisideeën genoeg dus!

Voor actuele tol informatie verwijzen we je naar de site van de AA, de Britse zuster van de ANWB.

Paragraaf lijn

Enkele verkeersregels

 
  • Aan de linkerkant van de weg (links) rijden.
  • Let bij kruispunten op de verkeersborden, er is geen regel waarbij verkeer van rechts of links voorrang krijgt.
  • Rechts inhalen.
  • Niet links inhalen.
  • Op de snelweg niet in de middelste strook rijden als de linkerstrook vrij is.
  • Bij het naderen van een rotonde voorrang geven aan verkeer van rechts, tenzij anders staat aangegeven.
  • Er is geen algemene regel voor kruispunten, want bij de meeste kruispunten staat aangegeven wie voorrang heeft: langs kleinere wegen staat een driehoekig verkeersbord met de woorden "GIVE WAY" of een rood "STOP" bord, maar vele kruispunten hebben alleen "GIVE WAY" markeringen op het wegdek, d.w.z. onderbroken witte strepen en een witte driehoek. U dient deze borden en markeringen te volgen.
  • Alle voertuigen moeten voorrang geven aan voertuigen van de hulpdiensten.
  • In de bebouwde kom mag u tussen 23.30 en 07.00 de claxon niet gebruiken.

 

Paragraaf lijn

Koplampen

 

De koplampen van uw auto of motor staan afgesteld op de berm. Dit betekent dat ze in Groot-Brittannië / Schotland op de andere weghelft schijnen, waardoor ze tegenliggers kunnen verblinden. Aangezien het verblinden van de tegenligger verboden is, wordt u aangeraden uw koplampen af te plakken als u van plan bent in het donker te rijden. Dit kan met speciale stickers die in Nederland o.a. worden verkocht bij Halfords vestigingen en bij de ANWB. U kunt echter ook zelf uw koplampen afplakken. Zwarte doe-hetzelf tape houdt het licht voldoende tegen. Vraag eventueel uw garage u hierbij te helpen.

Paragraaf lijn


Parkeren

U mag niet parkeren in straten waar een dubbele gele streep langs de trottoirband getrokken is. Als u van plan bent met de auto naar Glascow of Edingburgh te gaan, is het aan te raden de auto in een van de buitenwijken te parkeren en met het openbaar vervoer verder te reizen. De kosten van parkeren in de binnenstad kunnen flink oplopen.
 

Paragraaf lijn

Maximale snelheden

Als verkeersborden niet tot een andere snelheid verplichten, gelden de volgende snelheden per uur: 48 km (30 mijl) in bebouwd gebied, 96 km (60 mijl) op tweebaanswegen en 112 km (70 mijl) op snelwegen en vierbaanswegen.
 

Paragraaf lijn


Verkeersvoorschriften

VisitBritain heeft een aantal afwijkende verkeersborden en verkeersregels voor u op een rijtje gezet. Meer verkeersinformatie vindt u in The Highway Code, verkrijgbaar bij de kantoren van de Automobile Association (AA) en bij de Royal Automobile Club (RAC).

De gordel is verplicht voor de bestuurder en degene(n) naast haar/hem. Als de achterzetels voorzien zijn van gordels, moeten ze door inzittenden worden gebruikt. Er staan strenge straffen op rijden onder invloed in Groot-Brittannië. Mijd de combinatie 'drinken en rijden' altijd!

Het spreekt voor zich dat zowel motorrijder als passagier verplicht zijn een helm te dragen op de motor. Bromfietsers moeten een helm dragen. De brommer moet voorzien zijn van een kenteken, verkrijgbaar via de ANWB. De berijder moet in het bezit zijn van een bromfietscertificaat, of rijbewijs (A of B). De snorfiets is in Groot-Brittannië niet bekend en valt hier onder dezelfde regels als een bromfiets.
 

Paragraaf lijn


Rijden onder invloed

Alcohol heeft veel invloed op uw reactievermogen en kan uw rijgedrag sterk beïnvloeden. De wettelijke toegstane limiet ligt in Groot-Brittanië lager dan bij ons en er staan strengere straffen op als u betrapt wordt.

 

Paragraaf lijn

Ongelukken & hulpdiensten

Als u bij een ongeluk betrokken bent, moet u verplicht stoppen. Wissel gegevens over uw verzekeringsmaatschappij e.d. uit met de andere chauffeurs die bij het ongeluk betrokken waren. Als er iemand gewond is moet u bovendien de politie inlichten.

Langs alle snelwegen staat ongeveer om de 800 m een oranje noodtelefoon. Hiermee kunt u het Police Motorway Control Centre bellen die de juiste hulp kan sturen, bijv. AA (www.theaa.com), RAC (www.rac.co.uk), politie, ambulance of brandweer.

Er worden speciale waarschuwingspanelen gebruikt op snelwegen om automobilisten te waarschuwen voor eventueel gevaar verderop. De panelen bevinden zich ofwel in de middenberm, ofwel boven iedere rijstrook. Bij snelwegen in stedelijke gebieden hangt er een paneel boven iedere rijstrook, tenminste één per anderhalve km.
 

Paragraaf lijn


Gebruik mobiele telefoon

Vanaf 1 december 2003 is het gebruik van een mobiele telefoon tijdens het rijden een overtreding. In eerste instantie krijgt u een boete van £30, die kan stijgen tot £1.000 als het een rechtszaak wordt. Bovendien krijgt u drie "strafpunten" op uw rijbewijs.
 

Paragraaf lijn


Verzekering

Niet alle Britse automobilisten zijn volledig verzekerd tegen schade die zij aan derden toebrengen. Als iemand u schade toebrengt kan het dus voorkomen dat niet alles wordt vergoed. Uw verzekeringsmaatschappij weet hier meer van, en kan u vertellen hoe u zich hiertegen kunt indekken.
 

Paragraaf lijn


Automobilistenorganisaties

Als u een autovakantie plant, bent u gebaat bij het lidmaatschap van een automobilistenorganisatie. In geval van pech of bij andere problemen kan zo'n instantie de helpende hand bieden. Veel zekerheid biedt de Internationale Reis- en Kredietbrief. Ook kunt u de buitenlanddekking nemen bij uw lidmaatschap. Voor meer informatie neemt u contact op met de ANWB.

Paragraaf lijn
 

Select Your language
 
 Dutch     English   
Active: Dutch

DFDS Overtocht

Voordeel bij bol.com