Typisch Schots.

Een eigenwijze regio van Groot-Brittannië.

U zou het misschien niet vermoeden, maar Schotland heeft pas sinds 1997 een zelfstandig parlement. Met deze zelfstandige status benadrukten de Schotten eens te meer het bijzondere, eigen karakter van dit noordelijke deel van Verenigd Koninkrijk. Die eigenheid is ongetwijfeld één der grootste charmes van Schotland. Als bezoeker van Schotland wordt je steeds weer geconfronteerd met de Schotse geschiedenis, die heroïsche figuren als William Wallace, Mary Stuart en Rob Roy MacGregor heeft opgeleverd. Daarnaast hebben de Schotten een eigen, van oorsprong Keltische, cultuur. Uit deze cultuur is behalve een aparte taal (Gaelic) en een zelfstandige kerk (de Church of Scotland) talrijke tradities overgebleven. De nieuwjaarsviering (Hogmanay) en de Highland Games zijn daarvan het kenmerkendst. Neem je de typische Schotse tongval, het aparte geld, de eigen volksaard, het hechte familieband (clan), karakteristieke kleding (kilt en tartan, muziek (doedelzak), eten (haggis) en drank (whisky), dan zal het duidelijk zijn dat je als bezoeker van Schotland een land ontmoet met een geheel eigen karakter.


Schotland, Een schitterend land om vakantie te vieren.

Het dappere Schotland is een schitterend land, bewoond door een onverschrokken volk. De Schotse hooglanden zijn ronduit spectaculair te noemen. De zuivere lucht, de fantastische vergezichten, de afgelegen 'glens' (valleien) en de donkere diepe 'lochs' (meren) maken Schotland tot één van de mooiste bestemmingen ter wereld. De lieflijke lowlands doen in schoonheid niets onder voor de hooglanden. Het unieke landschap gecombineerd met de rijke Schotse traditie van muziek, mythen, ceilidhs, clans en kilts staat garant voor een 'anders-dan-anders' vakantie!

Ook de Schotse steden zijn anders dan andere Britse steden. Niet voor niets was Glasgow culturele hoofdstad van Europa. De Schotse hoofdstad Edinburgh is een regelrechte must. Beroemd om zijn befaamde Edinburgh Castle, de Royal Mile, Arthur's Seat, Palace of Holyrood en het winkelgebied rond Princes Street maken Edinburgh een fenomenale bestemming voor toeristen uit de gehele wereld. Het Edinburgh festival in de maand augustus is wereldberoemd.

De Schotse gastvrijheid is legendarisch, evenals de nationale drank, het levenswater dat wij kennen als Whisky. Talloze distilleerderijen zijn er te bezoeken door het gehele land. De Schotse eilanden zijn ruig als de bewoners zelf. De Hebriden is de grootste archipel, gevolgd door de Shetland eilanden en de Orkneys. Ruim 800 eilanden omzomen de Schotse kust en zijn bereikbaar met ferries en soms alleen door de lucht. Loch Ness is het grootste en diepste meer van het land en dankt zijn faam vooral aan het monster Nessie dat hier nog steeds schijnt rond te zwemmen.

Talrijke kastelen en ruïnes vindt men verspreid door het land, waarvan Balmoral, het zomerverblijf van de koninklijke fa

milie, het beroemdst is. Schotland is een land voor natuurliefhebbers, maar ook een paradijs voor golfers. Beroemde en minder bekende golfcourses vindt u door het hele land.

Schotland is een land van tegenstellingen. Ruig en lieflijk wisselen elkaar af, soms letterlijk bij elke bocht in de weg. Een vakantie naar Schotland heeft maar één nadeel: of de vakantie nu kort is of lang, een verblijf alhier is áltijd te kort. Schotland is betoverend en wie er eenmaal is geweest wil altijd weer terug.


Meer weten over het heden en verleden van Schotland?

Er is veel (Nederlandstalig) informatie beschikbaar over het oude en hedendaagse Schotland. Er zijn boeken en DVD's genoeg om uw informatiebehoefte te bevredigen.

 

 

Schotland en enkele van haar belangrijkste bezienswaardigheden.

 

 • Edinburgh en Glasgow
 • Loch Lomond & The Trossachs National Park
 • Culloden Battlefield
 • Callinish Standing Stones
 • Skara Brae, Orkney
 • Loch Ness
 • Isle of Arran, Isle of Skye, Isle of Mull, Isle of Iona
 • Inveraray met Inveraray Castle en Inveraray Jail
 • Whiskydistilleerderij
 • Jedburgh Abbey
 • Inverewe Gardens
 • Cairngorm Mountains
 • Urquhart Castle, Eilean Donan Castle, Glamis Castle, Cawdor Castle, Stirling Castle, Blair Castle, Scone Palace


Voor de meeste bezienswaardigheden dient u, net als hier in Nederland, te betalen voor toegang.
Er bestaat een Engels Museum / bezienswaardigheid pas: de British Heritage Pass.
Met deze pas, dat u voor een bepaalde tijd aanschaft, krijgt u vrij toegang tot de meeste musea en andere bezienswaardigheden zoals o.a. kastelen en parken. U kunt een pas kopen voor 4 tot 30 dagen. Er is ook een familiepas. Deze familiepas is geldig voor 2 volwassenen en 3 kinderen tegelijk.
Bezoek de site van de British Heritage Pass.  om meer over deze pas te weten te komen.
U kunt deze pas direct online bestellen of aanschaffen bij uw eerste bezoek aan één van de deelnemende bezienswaardigheden. Dit is een echte aanrader en "Money saver".We hebben een overzicht gemaakt met de belangrijkste, of meest historiche Schotse steden.
Informatie over steden in Schotland.


Wat maakt de Schotten zo Schots?

Bron NRC

Schotse ruit
De voorlopers hiervan werden al tweeduizend jaar geleden gebruikt door de Kelten. Het aantal gebruikte kleuren steeg met de plaats in de hiërarchie: zeven kleuren voor de koning, zes voor de druïden (de priesters), zes voor de edelen. Sinds de zestiende eeuw had elke regio in de Schotse Hooglanden zijn eigen ruitpatroon, zijn eigen tartan. In de Schotse Laaglanden, de strook tussen Edinburgh en Glasgow, werden de mannelijke dragers van de Schotse ruit gezien als dieven en barbaren. Later, na de slag bij Culloden in 1746, werd de Schotse ruit zelfs bij wet verboden, als symbool van rechteloosheid en opstandigheid. Inmiddels heeft de ruit heel Schotland veroverd, onder aanvoering van folklore-fans en de Schotse toerisme-industrie.

Highland Games
Sportevenementen die van mei tot half september in heel Schotland worden gehouden. Belangrijkste onderdelen zijn paalwerpen en steenheffen. Dit spektakel stamt uit de veertiende eeuw, toen spelen werden gebruikt om de beste strijders te recruteren. De games werden eind vorige eeuw nieuw leven ingeblazen door de Britse koningin Victoria om traditionele kleding, muziek en gebruiken te stimuleren. Belangrijke Highland Games worden gehouden in Braemar, Oban en Cowal. Doedelzak
Waarschijnlijk oorspronkelijk in de Hooglanden gebruikt om over grote afstanden signalen te kunnen overbrengen. Later ingezet als instrument voor marsmuziek als de regimenten van Hooglanders ten strijde trokken. Na de slag bij Culloden in 1746 bestempelde een rechter de doedelzak als wapen. De bespeler werd tot de doodstraf veroordeeld. Tegenwoordig telt elk zichzelf respecterend dorp ten minste één doedelzakband. De doedelzak wordt tegenwoordig in Schotland op grote schaal gebruikt bij festiviteiten, officiële gelegenheden en protestacties.

Whisky
In Schotland wordt al meer dan 500 jaar whisky (niet op zijn Amerikaans of Iers: whiskey) gestookt. De basisingrediënten zijn: gerst, water, gist en, meestal, turfwalm. Er zijn twee hoofdsoorten te onderscheiden: malt whisky en grain whisky. Malt whisky maakt uitsluitend gebruik van gemoute gerst. Grain whisky kan ook gebruikmaken van andere gemoute granen. Grote delen van de Schotse Hooglanden en de Schotse eilanden zijn afhankelijk van de whiskyproductie. Met een waarde van bijna 2,4 miljard pond was whisky in 1997 het op één na belangrijkste exportproduct van Schotland, na gas en olie. Amerikanen noemen whisky graag 'Scotch' maar de Schotten zelf doen dat nooit.

Schotse rok
De kilt of Schotse rok is door de Engelsen bedacht om de Highland Regiments, de regimenten van manschappen uit de Schotse Hooglanden, te kleden. Aanvankelijk werd een langere rok gedragen. De kleine kilt, zoals die tegenwoordig wordt gedragen, deed zijn intree rond 1800. Bij officiële gelegenheden gaan mannen graag in Schotse rok gekleed. De Engelse oorsprong is uit het nationale geheugen gewist.

Haggis
Haggis wordt beschouwd als het nationale gerecht van Schotland. Deze lekkernij bestaat uit een schapenmaag, gevuld met gekruide lever, slachtafval, havermeel en ui. Haggis wordt meestal gegeten met bashed neeps, gestampte rapen, en chappi tatties, aardappelpuree. Dit volksvoedsel is de laatste decennia sterk in de mode geraakt. In de grote Schotse steden worden zelfs vegetarische varianten geserveerd.


Hogmanay
Oudjaarsavondviering. Voor Schotten veel belangrijker dan Kerstmis dat in andere delen van het Verenigd Koninkrijk uitbundig wordt gevierd. Hogmanay in het oude centrum van Edinburgh is het grootste nieuwjaarsfeest van Europa.

Paragraaf lijn
 

Select Your language
 
 Dutch     English   
Active: Dutch

Voordeel bij bol.com