Kamperen in de vrije natuur van Schotland.
 

Toegestaan of niet.

Kamperen in vrije natuur betekent in de meeste landen: illegaal kamperen. In Schotland is het met toestemming van de eigenaar van de grond wel toegestaan vrij te kamperen. Aangezien je van te voren meestal niet weet wie de eigenaar is, zoek je gewoon een mooie plek uit waar je denkt je kamp te gaan opslaan. kijk dan rond. Zie je een huis in de omgeving, meld daar dan wat je gaat doen. Meestal wordt er enthousiast gereageerd. Let wel op, het is ten alle tijden verboden om in een nationaal park te kamperen. Dan geldt er geen pardon, dat is glashard verboden.

Er zijn een paar dingen om rekening mee te houden als je wilt gaan bivakkeren in Schotland:
Om te beginnen is het natuurlijk overduidelijk dat je bij vertrek niet mag zien (aan de rommel) dat jij er geweest bent, behalve dan wat plat getrapt gras. Vanzelfsprekend neem je al je afval mee en maak je geen vernielingen om je bivak in te richten. Ook met vuur moet je voorzichtig zijn. Graaf in de bosgrond een kuiltje voor je brander. Deze kan dan niet omvallen, het is minder brandgevaarlijk en het voordeel is: het staat beter uit de wind. 

 

Waar?

 

 Om een plaats te zoeken waar je terecht kunt, kan je tevoren al op de landkaart bekijken. Is er beschutting, lopen er niet te veel drukke wegen in de buurt met een parkeerplaats waar honden bezitters gebruik van kunnen maken. Heb je eenmaal een plaats gevonden zet dan niet meteen je tent op maar loop ook eens naar de andere kant dan waar je vandaan kwam, hoe ziet de plek er dan uit? Als ook dat je goedkeuring heeft ga dan op je gemak zitten. Je hoeft toch niet meer verder. Drink even wat of begin vast aan je eten. Al die tijd heb je dan de mogelijkheid je plaats te observeren of het wel zo goed is als je eerst dacht. Al die tijd niemand gezien? Dan kan je de tent opzetten en is de kans erg klein dat je nog gestoord worden. 

Water!!!

Als je gaat kamperen in de vrije natuur is het grootste probleem water. Reken er op dat je minimaal twee liter nodig hebt om te kunnen koken, schoonmaken en je toilet te doen. Dat is wel het absolute minimum met minder wordt het wel moeilijk. Hoe komen we aan water? Dat kan op verschillende manieren:
Voordat je een bivak opslaat zorg dat je je flessen vult. Goed opletten wanneer je de bewoonde wereld uitgaat want daarna is het een probleem. Mogelijkheden zijn bij benzinepompen, vaak bij begraafplaatsen, horeca en natuurlijk gewoon aanbellen bij particulieren. De meeste plaatsen in Schotland (zelfs de kleinste dorpjes) hebben een openbaar toiletgebouw waar het de normaalste zaak is om je jerrycans te vullen en de chemische toilets (b.v. van campers) te legen. Het is echt af te raden om water uit een (heldere) beek te halen. Je moet je dan overtuigen dat het water vrij is van bijvoorbeeld landbouw chemicaliën of andere dingen die er niet in horen b.v. in Schotland kan verderop een dood schaap liggen. Het beste is alleen gebruik te maken water uit een kraan. Dit water moet in Schotland niet moeilijk te vinden zijn. Mocht het toch nog in waternood komen dan kan je het beste gebruik maken van stromend water. Dit water moet je koken voor dat je het kunt gebruiken. Het koken dood onmiddellijk alle bacteriën en protozoën (o.a. wormen en amoeben). Nadeel is dat het dan weer moet afkoelen om te kunnen drinken en dat duurt vaak lang. Ander nadeel is dat niet biologische ongerechtigheden niet verdwijnen met koken.

Tenslotte zijn er apparaten in de handel die het water zuiveren van ongerechtigheden: protozoën, bacteriën, alle biologische ongerechtigheden en zelfs virussen bij de duurdere soorten. De filters zijn in vele maten en soorten te krijgen wil je daar meer informatie over klik dan hier.
 

Wat ook een idee is, is natuurlijk te trekken door Schotland en af en toe een Hostel of Jeugdherberg aan te doen. Op deze site staat meer informatie daarover of je kunt gelijk je plekje reserveren.


In het wild kamperen in Schotland ongevaarlijk?
Ja & nee. Het is maar waar je angstig voor bent.

 

 

 

Camping overzicht

Met behulp van de tool GOOGLE-MAP hebben we de ons bekende campings voor jou op de kaart van Schotland gezet. Wij zijn ons bewust dat deze opsomming niet compleet zal zijn. Daarom willen we je vragen ons informatie te sturen van de camping die jij wel kent, maar niet bij ons staat aangegeven.
We hebben de kaarten opgesplitst per regio zodat het nog overzichtelijker is geworden.

Naar het overzicht

Paragraaf lijn
 

Select Your language
 
 Dutch     English   
Active: Dutch

Stena Line

DFDS Overtocht